(36) 536-064 info@szleger.hu

Szent Lőrinc Klub

 

2002 óta hagyomány iskolánkban, hogy havonta vagy kéthavonta meghívunk a Szent Lőrinc tanéttermébe ismert kereskedelmi, vendéglátó vagy idegenforgalmi szakembereket, akik bemutatják a hallgatóságnak ? a tanároknak és a diákoknak ? a vállalkozásukat, s elmesélik életútjukat. Nehézségeik és sikereik motiválják a diákokat, sokat tanulhatnak egy-egy ilyen klubdélután során. Az üzletemberek példája megerősíti, hogy milyen sok előrejutási lehetőség van ezen a pályán. Persze azzal is szembesülnek, hogy kitartás és szorgalom nélkül nincs eredmény, nincs siker.

Vendégünk volt például Miszné Mesteller Zsuzsanna, az Európai Információs Pont vezetője, Micski Mariann, a Hotel Korona igazgatónője, Hossó Antal, a Hossó Kereskedelmi Kft. vezetője és Vasas Zoltán, a Mélyvíz Étterem vezetője.

Az etikett és a protokoll területéről is szoktunk vendégeket hívni, a klubunkban köszönthettük például az ismert szakembert, Görög Ibolyát. A Protokoll ? az életem és a Mindennapi maceráink című könyvek szerzője 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán, 1992-től protokollfőnökként irányította-szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit.

Minden tanév elején és végén Felsőtárkányban kötetlen tantestületi összejövetelt szervez a Klub, ahol a diákok által főzött ebéd és finom borok mellett a tanárok és a diákok elbeszélgethetnek.

2017 március elején a Klub témája a vállalkozások alapítása. Boda Csaba vendéglátós szakemberrel beszélgettek a diákok. Az előadó gyakorlati szempontból közelítette meg a témát, rávilágított a vendéglátó üzlet indításának nehézségeire. A tananyag másféle megközelítése elősegíti a diákok tudásának elmélyítését.

Pimm?s No. 1 ital története

A februári Szent Lőrinc Klub Vendége Bóta Katalin Judit tagintézmény-vezető volt.

A Pimm?s No. 1 ital történetét és a britek kedvenc nyári koktélját mutatta be az érdeklődő vendéglátós diákoknak és tanároknak.

Az előadás angol nyelven történt,és nagyon sok, érdekes, hasznos információt tartalmazott a tanulók számára. Többek között megtudtuk,hogy a likőrben a gin mellett gyógynövények egyfajta ? természetesen titkos ? keveréke is megtalálható.

James Pimm 1823-ban készítette el ezt a napjainkban is ismert és népszerű likőrt. Ma már sokféle Pimm?s kapható, de hivatalosan csak hat verzió kötődik Pimm-hez (Pimm No. 1-6 Cup). Ezek állandó gyógynövény összetevők mellett változó alapitalokat tartalmaznak. A legnépszerűbb, a Pimm No. 1 Cup, a gin alapú. A bemutató után megkóstolhattuk az elkészített koktélt. Köszönjük az előadást és a bemutatót!

 

A Macok Bisztróban jártunk

A Szent Lőrinc Klub szervezésében a Macok Bisztró fogadott bennünket 2016. november 23-án.

Macsinka János séf úr mesélt az üzlet történetéről, elért sikereiről. A bisztró jelentős szerepet játszik a város vendéglátásában, de azt is megtudtuk, hogy fontos gasztroturisztikai vonzerőt jelent nem csak a térségben, de országosan is. Az üzlet sikerének egyik kulcsa a kínálaton és az udvarias felszolgáláson kívül a minőségi nyersanyagok felhasználása, amelyeket a régió vállalkozásaitól szereznek be.

Az üzlet általános bemutatása után az újszerű konyhatechnológiai eljárásokat ismertette, valamint bemutatta a paco jet működését és a szuvidolt kacsamell készítését és tálalását. Az elkészült ételt meg is kóstolhattuk, amely nem csak ízében volt tökéletes, hanem már ránézésre is szemet gyönyörködtető volt. A vendégtér is nagyon tetszett, amely családias hangulatával komfortérzetet teremt. A program végén séf úr a felmerült kérdésekre válaszolt.

Nagyon örültünk, hogy betekintést nyerhettünk egy jól működő, színvonalas egység munkájába, és olyan szakemberrel ismerkedhettünk meg, akinek szívügye a minőségi vendéglátás.

Tóth Béla
12/V osztályos tanuló