Pincér - vendégtéri szakember
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
- kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat SZAKKÉPZŐ ISKOLAI képzés (3 év)
A teljes képzési időben közismereti oktatás és szakmai oktatás folyik (oktatott idegen nyelv angol vagy német).
A 1/9. évfolyamon Turizmus-vendéglátás ágazatban elméleti és gyakorlati ágazati alapozó oktatás folyik. Az ágazati alapvizsga sikeres teljesítését követően szakirányú oktatás folyik a képzésben a 2/10.-3/11. évfolyamokon a választott szakmában.
A tanuló a szakképzés során az 1/9. évfolyam végén csak a sikeres ágazati alapvizsga teljesítése után folytathatja tanulmányait a következő évfolyamon. A sikeres ágazati alapvizsga teljesítése után a következő szakmák választhatók intézményünkben: szakács, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós.
Egybefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni a képzési és kimeneti követelmények előírásainak megfelelően a programtantervben meghatározott időkeretben.
A tanulmányok sikeres teljesítése után SZAKÁCS, PINCÉR-VENDÉGTÉRI SZAKEMBER, PANZIÓS-FOGADÓS végzettség megszerzésére van lehetőség a 3/11. év végén intézményünkben.
Kedves érdeklődő!
Tájékoztatjuk, hogy a jobb infrastrukturális körülmények miatt a képzések helyszíne a Turizmus-vendéglátás ágazatnál a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma lesz integráltan a 2024/2025. tanévtől.
A jelentkezési lapok leadására csak a megjelölt iskolában van lehetőség!