SZC logo

Heves Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203035/017 | 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc u. 95./A

Intézmény logo

Heves Vármegyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Heves Vármegyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum tagintézményeként működik 2016. szeptember 1 óta. Állami fenntartású oktatási intézményként a hozzánk érkező tanulókat már nem terheli alapítványi hozzájárulás sem az oktatási-, képzési tevékenység igénybevételéért. Az iskola fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Működését a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény, illetve a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet, és kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint, az intézmény Alapító Okirat alapján végzi.

Az iskola oktatási azonosítószáma: 203035/017

Szervezeti azonosítószáma: 101108

 

Az intézmény bemutatása

 A Heves Vármegyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképzőiskola (3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc út 95. / Intézményi OM azonosító: 203035). Az iskolát alapítványi háttérrel egri és környékbeli vállalkozók támogatásával több, mint 25 éve alapították. Az első évben - az 1996/1997-es tanévben - egy szakközépiskolai és egy szakmunkás osztály indult 75 fővel a vendéglátó-idegenforgalmi szakmacsoportban, és körülbelül 100 hallgató iratkozott be a felnőtteknek szervezett képzésekre. Az utóbbi években történt fenntartóváltások után jelenleg az Kulturális és Innovációs Minisztérium a fenntartója az intézménynek, amely az Heves Vármegyei Szakképzési Centrum szakképzési intézményeként működik.

A képzéseket tekintve megtartotta végig az iskola a fő profilját jelentő vendéglátás-idegenforgalom terén. Ezek, a lehetőségeket és a munkaerőpiac igényeit követve, az évek alatt kiegészültek a kereskedelem-marketing és a szépészet ágazatok képzéseivel. Jelenleg is folyik érettségi kimenetet jelentő technikumi és szakmai végzettséget adó szakképző iskolai képzés. Az aktuális tanévben 26 osztálya van az iskolának, ami az épület adottságait tekintve már nem nagyon növelhető.

A jelenlegi teljes létszám 536 fő, ebből 385-en vesznek részt a technikumi és 151-en szakképző iskolai képzésben. Az osztályok számával összhangban van a tanulószám változása is.

Az általános iskolai tanulmányaikat befejező fiatalok a következő technikumi képzésekből választhatnak: turizmus - vendéglátás (5 év) vendégtéri szaktechnikus; turizmus - vendéglátás (1+5 év) turisztikai technikus; szépészet ágazat (4+1 év) fodrász vagy kozmetikus technikus kimenettel. Azoknak, akiknek van érettségije, de nem rendelkeznek ágazathoz illő szakmai érettségivel, 2 éves szakmai képzésre van lehetőségük. Választhatnak a vendégtéri szaktechnikus, fodrász, kozmetikus technikus, turisztikai technikus szakokból. A szakképző iskolai osztályokban szakács, pincér-vendégtéri szakember szakképzés (3 éves) és kifutó rendszerben 3 éves panziós-fogadós képzés van jelenleg intézményünkben. A jelenlegi 12. évfolyamon szakgimnáziumi képzésben részt vevők dönthettek, hogy választják-e a mellék-szakképesítés megszerzését, melyek rendre: szállodai recepciós, pincér; férfi fodrász–borbély; szépségtanácsadó.

A szakképzésben résztvevő tanulók több, közel 100 %-a a szakirányú oktatás egy részét duális képzőhelyen szakképzési munkaszerződéssel, illetve kifutó rendszerben tanulószerződéssel végzi.

A tanulókat ellátó oktatók 46 fő, melyből 45 fő teljes munkaidőben, 1 fő részmunkaidőben foglalkoztatott. Az oktatói testület létszáma csak szűken fedi le az órafelosztást.

Az oktatói testület legnagyobb munkaközössége az osztályfőnöki munkacsoport, hiszen 26 osztály van. Ezen kívül 5 munkacsoportban oszlanak meg a szakmai feladatok.

Az intézmény két épületrészben, ugyanazon udvaron, működik. Az osztályok órái 32 oktatási helyiségben folynak. A termek interaktív táblával fel vannak szerelve. Az IKT eszközök használata biztosított.

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Heves Vármegyei Szakképzési Centrum


Heves Vármegyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola

3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc u. 95./A

Telefon: +3620/7773498

E-mail: info@szleger.hu

OM azonosító: 203035/017


2024Heves Vármegyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola