Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
8324 Turizmus-vendéglátás ágazat SZAKKÉPZŐ ISKOLAI képzés (3 év)
A teljes képzési időben közismereti oktatás és szakmai oktatás folyik (oktatott idegen nyelv angol vagy német).
A 1/9. évfolyamon Turizmus-vendéglátás ágazatban elméleti és gyakorlati ágazati alapozó oktatás folyik. Az ágazati alapvizsga sikeres teljesítését követően szakirányú oktatás folyik a képzésben a 2/10.-3/11. évfolyamokon a választott szakmában.
A tanuló a szakképzés során az 1/9. évfolyam végén csak a sikeres ágazati alapvizsga teljesítése után folytathatja tanulmányait a következő évfolyamon. A sikeres ágazati alapvizsga teljesítése után a következő szakmák választhatók intézményünkben: szakács, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós.
Egybefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni a képzési és kimeneti követelmények előírásainak megfelelően a programtantervben meghatározott időkeretben.
A tanulmányok sikeres teljesítése után SZAKÁCS, PINCÉR-VENDÉGTÉRI SZAKEMBER, PANZIÓS-FOGADÓS végzettség megszerzésére van lehetőség a 3/11. év végén intézményünkben.
Kedves érdeklődő!
Tájékoztatjuk, hogy a jobb infrastrukturális körülmények miatt a képzések helyszíne a Turizmus-vendéglátás ágazatnál a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma lesz integráltan a 2024/2025. tanévtől.
A jelentkezési lapok leadására csak a megjelölt iskolában van lehetőség!