Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- alkalmazza a működési szabályokat;
- üzleti levelezést folytat;
- kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
- figyelemmel kíséri az árukészletet;
- megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
- kapcsolatot tart a szállítókkal;
- figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
- biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
- kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
- ajánlatot készít megrendelők részére;
- rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
- árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
- nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
- tárgyal az ügyfelekkel;
- kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
- nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat TECHNIKUS képzés (5 év)
9-13. évfolyamon általános közismereti képzés (oktatott idegen nyelv angol vagy német) mellett Turizmus-vendéglátás ágazatban elméleti és gyakorlati ágazati alapozó és szakirányú oktatás folyik. A tanuló a 12. évfolyam befejeztével előrehozott érettségi vizsgát max. 3 tantárgyból: magyar, történelem, matematika tantárgyakból tehet. A 4. közismereti vizsgatárgyból, idegen nyelvből, érettségi vizsgát és a technikusi vizsgát (szakmai vizsgát) a 13. évfolyam befejeztével köteles tenni a diák. Az érettségi bizonyítvány feljogosít felsőoktatási továbbtanulásra az adott szakterületen. A technikusi vizsga emelt szintű szakmai érettségi vizsgának számít.
Egybefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni a képzési és kimeneti követelmények előírásainak megfelelően a programtantervben meghatározott időkeretben.
A tanuló a technikusi képzés során a 10. évfolyam végén az ágazati alapvizsga sikeres teljesítése után folytathatja tanulmányait a következő évfolyamon.
A tanulmányok sikeres teljesítése után VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS végzettség megszerzésére van lehetőség a 13. év végén intézményünkben.
Kedves érdeklődő!
Tájékoztatjuk, hogy a jobb infrastrukturális körülmények miatt a képzések helyszíne a Turizmus-vendéglátás ágazatnál a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma lesz integráltan a 2024/2025. tanévtől.
A jelentkezési lapok leadására csak a megjelölt iskolában van lehetőség!